Manufacturing Technieken

3D printing heeft een aantal varianten. De modernste techniek bouwt als een inkjet-printer stukjes vloeibaar materiaal in laagjes  het model op. Daarvoor worden over het algemeen kunststoffen gebruikt.

Een andere techniek is Selective Laser Sintering (SLS). Hierbij wordt er poeder door een laser vastgesmolten. Dit poeder kan kunststof zijn, maar het kan ook metaalpoeder zijn.  Na het sinteren wordt zo’n metalen model in een oven verhit en is dan stevig.

De oudste printtechniek is Stereolithographie (SLA). Hierbij  wordt een vloeistof gelaserd met 2 laserstralen. Waar deze elkaar raken wordt de kunststof hard. Nadeel is dat de gebruikte stoffen niet erg milieu en mens vriendelijk zijn.

CNC-fresing is een techniek waarbij materiaal weggehaald wordt door computer gestuurde freeskoppen. Dus je kunt bijvoorbeeld een blok hout of aluminium CNC-fresen.

Spuitgieten vereist eerst een mal, die voor grotere oplagen in RVS wordt gemaakt. Ideaal om plastic voorwerpen in grote oplages te maken. Kenmerkend zijn de spuitmondjes die afgewerkt moeten worden.

Metaal gieten vereist lossende mallen en een vacuum-techniek. Voorbeelden zie je hier in aluminium en magnesium (de donkere is magnesium)

Laser Cutting is een snij- en graveermachine die computer gestuurd is. Je kunt niet echt 3D doen, maar wel vormen uitsnijden in metaal, plexiglas en zelfs papier. Hout is minder geschikt, want dan zie je dat het verbrand.

Prototypes kunnen met de hand of machinaal afgewerkt worden tot een model dat er gebruiksklaar uitziet of zelfs worden voorzien van electronica en werkend worden gemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s