3D printen met papier

Staples Office Center heeft een nieuwe dienst, 3D printen met papier als materiaal. Het werkt voor de gebruiker ongeveer hetzelfde zoals een dienst zoals Shapeways. Je maakt een 3D object en stuurt  ‘m in een bepaald formaat naar Staples. Ze doen zelfs meer formaten dan alleen STL.

Wat vernieuwend is, is het gebruik van papier.Het principe is dat de printer laagjes snijdt van het 3D object uit en deze op elkaar lijmt. Omdat het papier is, kan er met gewone inkjettechnologie kleur worden toegevoegd. Ook dat is revolutionair te noemen want tot nu toe kunnen alleen bepaalde Z-Corp printers iets met textures. En het resultaat daarvan is redelijk flets. Omdat je nu met gewone printerinkt en papier te maken hebt, kunnen kleuren er ook levensechter uit zien.

De stevigheid van een papier geprint model is zeer acceptabel. Het gaat minder snel stuk dan de zandsteen van de de full-color Z-Corp prints. Maar het is niet zo stevig als de plastic die uit de meeste printers komt. Je moet wel rekening houden met niet al te dunne onderdelen. Dat moet je ook met plastic, alleen dan nog iets meer omdat het materiaal minder flexibel is.

Kunsstof printers en oudere methoden als Stereo Lithografie nog veel meer hebben het nadeel dat ze niet al te milieuvriendelijk zijn. Er komen dampen vrij die afgezogen moeten worden en het materiaal zelf kan ook nog eens giftig zijn. Bij deze nieuwe papieren variant is daar geen sprake van. Het proces is schoon en reukloos en er wordt alleen papier gebruikt met een FSC-keurmerk.

Nog een voordeel is de prijs van het materiaal. Papier is echt heel goedkoop als je het vergelijkt met een full-color zandsteen print.  Waar je bij een traditionele printer betaalt per ml en dat gaat hard omdat het om volumes gaat. Om de proef op de som te nemen heb ik een model geüpload en een print besteld. Dat gaat niet helemaal vlekkeloos, want ik kan nergens de maten opgeven. Men veronderstelt dat je het maximale printvolume wil hebben wat iets van 25 x 15 x 15 cm. Nou in dit geval vind ik het best, als het maar betaalbaar is. En dat was het: € 1,48 om precies te zijn. Dat is wel heel goedkoop. Ok, ex btw, ex verzendkosten. Uiteindelijk betaalde ik € 9,12 via Ideal. De levertijd bedraagt 14 dagen. Dat wordt nog even geduld hebben..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s